Mit jelent a világítástervezés?

Dialux  program segítségével elkészítjük az adott épület vagy kültéri terület rajzát, hogy a 3D-s modell segítségével a lehető legoptimálisabb világítást alakítsuk ki.  Részletekért görgess lejebb!

Kinek ajánljuk ? 

Elsősorban tervezőknek: építészeknek, belsőépítészeknek, elektromos tervezőknek.  Valamint elektromos kivitelezőknek, cég és – ingatlantulajdonosnak. Akik biztosak szeretnének lenni abban, hogy a tervezett világítás hosszú távú, az emberi egészségre nem ártalmas, közérzetet pozitívan befolyásoló ugyanakkor a szabványoknak megfelelő megoldást biztosít.

Világítástervezés lépései

Kapcsolatfelvétel:

Ajánlatadás, adatszolgáltatás, tervrajzok átnézése. Ha a tervek nem állnak rendelkezésre elektronikusan vagy nyomtatott formában, abban az esetben ennek helyszíni felmérésnek egyeztetése.

 

Terv készítés:

Szabványpontok és a megrendelő igényeihez legjobban illeszkedő gyártó termékeinek  kiválasztása.

A világítástervhez kapcsolódó egyéb számítások elkészítése:

Több világítási terv vagy meglévő rendszer felújítása esetén is készítünk megtérülés számításokat. A számítások részét képezik a CO2 kibocsátást mutató adatok és grafikonok is.

Elkészült tervek prezentálása:

Elkészített terveinket megrendelőnkkel újból egyeztetjük, ha szükséges, a készre jelentés előtt módosítjuk.

l
Költségvetés készítés:

Az elfogadott terveinkhez, költségvetést készítünk, ami lehet gyártó specifikus vagy gyártó független (csak műszaki tartalom). Minta lámpatestek bemutatása.

Szállítási szerződéskötés, elektromos kivitelezés:

Elfogadott költségvetés esetén szerződéskötés után leszállítjuk a szükséges eszközöket. Igény esetén,  újabb megállapodás alapján elvégezzük az elektromos kivitelezési munkálatokat is.

Mit nyerhetünk a világítási terv elkészítésvel ?

Megfelelő világítás:

 A világításnak több jellemzője is van, amelyeket a tervnek illetve a műszaki egyeztetéseknek érinteniük kell, hogy biztosak lehessünk benne, a végeredmény olyan lesz, amilyet elképzeltünk. 

Ezek a következőek: térbeli és időbeli egyenletesség, átlagos megvilágítás, káprázási értékek, reflexiós tényezők, színvisszaadás, színhőmérséklet, karbantarthatóság. 

A fenti értékek egy részének meghatározáshoz segítséget nyújtanak a már említett szabványok, másokat pedig a tapasztalat, illetve a megrendelő igényei határoznak meg. 

 

 

DWG vagy PDF alaprajz:

A tervezés célja, hogy még a megvalósulás előtt birtokunkba kerüljenek az alaprajzok, melyek tartalmazzák a lámpák és az üzemeltetésükhöz szükséges alkatrészek pontos helyzetét, darabszámát. Így biztos elkerülhetjük azt, hogy a többi berendezéssel (jellemzően gépészet vagy daru pálya) ütközések legyenek. Ezen tervek birtokában a projekten dolgozó más szakági tervezők is könnyebben eligazodnak, esetleg módosítási javaslatokat is tudnak tenni.

Költségvetés, megtérülés számítások:

A pontos költségvetés megmutatja, hogy a beruházásunk mekkora anyagi forrásokat fog igényelni. Esetleges későbbi pályáztatás során is segítséget nyújthat a felhívás kiírásában. Megtérülés számítások pedig megmutatják az adott projekt fedezeti pontját, illetve meggyőződhetünk világításunk környezeti terheléséről is a CO2 kibocsátás számítással.

Világítástervezéshez használt eszközök

Tervező programok:

Mérnökeink a Dialux és Dialux EVO világítástervező szoftvereket használják. Terv olvasáshoz és az elkészült tervek továbbításához  DWG formátumokat használnunk. 

 

Szabványok:

MSZ EN 12464-1:2012 – Fény és világítás. Munkahelyi világítás. 1. rész: Belső téri munkahelyek
EN 12464-2 – Fény és világítás. Munkahelyi világítás. 2. rész: Kültéri munkahelyek
EN 1838-at és az EN 13032-3: Tartalékvilágítás

Gyártói ajánlások:

 A Világítástechnika Kft. közvetlen gyártói kapcsolatokkal rendelkezik,  így első kézből szerez információt az újdonságokról, változásokról a lámpatestek és fényforrások területén.

Ügyfeleink mondták a Világítástechnika Kft. -ről

“A Világítástechnika Kft- vel már ötödik éve működünk együtt cégünk világítás korszerűsítésének területén.

Első lépésként az egyik üzemcsarnokunkat újítottuk fel, korszerű energiatakarékos PHILIPS led lámpatestekkel.

A Világítástechnika Kft adta a legkedvezőbb, szakmailag a legrészletesebb árajánlatot, villamos és világítástechnikai tervezéssel és teljes kivitelezéssel együtt.

A sok speciális szakmai egyeztetést igénylő feladatra legtöbbször a Világítástechnika Kft bizonyul a legalkalmasabbnak, akikkel lassan a teljes gyártelep üzemcsarnokait, irodáit és térvilágítását megújítottuk.

Így cégünk a jelentős energia megtakarítás mellett egy új, minden igényt kielégítő, külső fényviszonyokat is figyelembe vevő korszerű világítási hálózattal rendelkezik.

Ez az új LED technológia és a megvalósítás nemcsak a mi , hanem a német anyacég elvárásainak is teljes mértékben megfelel.”

GREKSZA, Máté

Project Engineer / Energy Manager CTRI, ContiTech Rubber Industrial Kft.

“A Világítástechnika Kft- vel már több mint ötödik éve – szerződés keretén belül – működünk együtt bankfiókjaink világítás korszerűsítésének területén.
Első lépésként az egyik budapesti fiókunk világítási rendszerét újítottuk fel, korszerű energiatakarékos PHILIPS, THORN és SYLVANIA led lámpatestekkel.
A Világítástechnika Kft adta a legkedvezőbb, szakmailag a legrészletesebb árajánlatot,villamos és világítástechnikai tervezéssel, alkalmanként teljes kivitelezéssel együtt.
A sok speciális szakmai egyeztetést igénylő feladatot a mai napig is a Világítástechnika Kft-re bízzuk, akikkel a közeljövőben fejezzük be bankfiókjaink és székházaink világítási rendszereinek teljes felújítását.
Így bankunk a jelentős energia- és karbantartási költség megtakarítás mellett egy új, minden igényt kielégítő, jelenlét érzékelővel ellátott, korszerű és attraktív munkahelyi, illetve ügyféltéri világítási hálózattal fog rendelkezni.
Ez az új LED technológia és a megvalósítás nemcsak a mi , hanem az osztrák anyabankunk elvárásainak is teljes mértékben megfelel.”

Németh János

Energetikus, Raiffeisen Bank Zrt. Központi beszerzési és kiszervezett szolgáltatások Főosztály

Segítségre van szükséged? 

Kezdjük el a közös munkát még ma!