Ipari világítás

Miért fontos az ipari világítás megtervezése?

A gyártócsarnokok, logisztikai központok, a hosszú folyosók, hűtőházak, mélygarázsok esetében nem szoktak különösebb hangsúlyt fektetni a világításra: elég néhány erős lámpa, és meg is van oldva a probléma. 

De tudta, hogy az ipari létesítményekben a világítást legalább olyan aprólékos gonddal kell megtervezni, mint egy irodában, üzletben vagy akár múzeumban? Ipari környezet alatt ráadásul nem csak a belső tereket értjük, hanem az irodákat, külső udvarokat, rakodóterületeket is, ahol szintén fontos, hogy mindig megfelelő fény legyen a munkavégzéshez.

Mire kell odafigyelni az ipari világítás megtervezése során?

1. Megfelelő mennyiségű fény a biztonságos (!) munkavégzéshez

Nem elég, ha „valamennyire látni lehet”. Ahhoz, hogy elkerülje a munkahelyi baleseteket, és dolgozói a maximumon teljesíthessenek, fontos, hogy mindenhol megfelelő és egyenletes fény álljon rendelkezésre, ne legyenek sötét sarkok, vagy felületek. Ehhez hozzátartozik a polcok, tárolók megvilágítása is, sokkal lassabban halad a munka, ha a sötétben kell tapogatózni, és elemlámpával keresni a feliratokat a raklapokon, vagy rendszeresen rossz terméket vesznek le az emberek a polcról.Nem kell azonban mindig, mindenhol, mindent tökéletesen megvilágítani, hiszen lehetnek ritkábban használt területek, ahol pénzpocsékolás, ha egész nap világítanak a lámpák. Ezért fontos, hogy a fény erőssége szabályozható legyen, a gazdaságossági szempontokat figyelembe véve erre akár mozgásérzékelős világítást is használhatunk ezeken a részeken.

2. A megfelelő színhőmérséklet

A legjobb a napfényhez közel álló színhőmérséklet és színvisszaadás, valamint fontos a zavaró káprázás megszüntetése. Ezek hatással vannak a bent tartózkodók hangulatára, produktivitására, és hosszú távon az egészségére is, hiszen a rosszul megválasztott világítás fáradtságot okozhat, és ronthatja a látást is.

3. A megfelelő munkához a megfelelő lámpát

Egy nagyobb gyártelepen vagy logisztikai központban többféle feladat is összpontosulhat: rakodás, raktározás, gyártás, irodai munkák, azon belül lehetnek adminisztrációs, kreatív, grafikai feladatok. Lehet, hogy van fogadótér a partnerek számára, tárgyaló és közösségi helyiség, például konyha, vagy előadóterem. Ezek mind-mind más megvilágítást igényelnek, melyről részletesebben már írtunk az irodavilágítás tervezése oldalunkon.

4. Költségvetési szempontok

A jól megtervezett ipari világítás megtervezése jelentős hatással van a költségvetésre. Nem csak az számít, hogy mekkora összeget szán a tervezésre és mennyiért fogja beszerezni a lámpákat, hanem az is, hogy ezeknek hosszú távon mennyibe kerül a fenntartása, mennyire energiatakarékosak, milyen időközönként kell izzót cserélni, és az mekkora költség lesz. A világítástervezés során odafigyelünk ezekre a szempontokra is, és olyan világítótesteket választunk, ami rövid- és hosszú távon is a lehető legjobb lesz Önnek.

A LED lámpák kevesebbet fogyasztanak, és ritkábban is kell a cserékkel, karbantartásukkal foglalkozni, vagyis ritkábban kell leállítani a gyártósorokat.

5. Környezetvédelmi szempontok

Kevesen gondolnak bele, de a világítás jelentős tétel egy cég CO2 kibocsátása szempontjából, így hatással van annak ökológiai lábnyomára. Ha Önnek is fontos a környezet védelme (illetve a „zöld” cég megjelöléssel járó gazdasági előny), akkor fontos, hogy a fenntartható fejlődés érdekében környezetbarát lámpákat és izzókat válasszon.

Ne lámpát vegyen, hanem fényt!

Cégünk az ipari világítástervezés szakértője; a kötelező érvényű szabványok és a sok éves tervezői, valamint kivitelezői tapasztalatunk segít benne, hogy a fenti 5 szempontot maradéktalanul teljesítsük a világítás megtervezése során.

Terveztesse meg ipari világítását úgy, hogy az a lehető legjobb legyen a cégnek és mindenkinek, aki benne dolgozik.